Relatiegeschenken

Tips van Allgifts

Sale Tassen Populaire relatiegeschenken Duurzame relatiegeschenken
Gratis verzending Beste prijsgarantie Gratis sample & drukproef 10.000+ relatiegeschenken Meer dan 20 jaar ervaring
Allgifts.be

Wat is duurzaam nou eigenlijk?

Onze aarde is kwetsbaar en we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om voor haar te zorgen. We zijn al een aardig eindje op weg als het gaat om het schoonmaken en –houden van de aarde, onder meer door minder afval te produceren, door water te besparen en door alleen de nodige energie te verbruiken. Goed bezig! Ook door verantwoord je relatiegeschenken in te kopen, draag je je steentje bij aan een sterkere, schonere wereld. Wat maakt een product nu per se duurzaam?

Eco materialen

Een belangrijk aspect wat maakt dat een product duurzaam genoemd kan worden, is het materiaal waarvan het gemaakt is. Er zijn op dit moment al een heleboel materialen te bedenken die ‘eco’ zijn. Die materialen kunnen als duurzaam worden bestempeld omdat ze gerecycled zijn, biologisch afbreekbaar zijn of omdat ze van een natuurlijk product zijn gemaakt.

Gerycled

Gerecycled
Bij het begrip ‘duurzaamheid’ denken we al vrij snel aan recyclen. De technieken om materialen te recyclen in een compleet nieuw product zijn de laatste tijd alleen maar beter geworden. Ook wij hebben diverse producten van gerecycled materiaal, die amper te onderscheiden zijn van producten van nieuw materiaal. Je kunt hierbij denken aan het materiaal RPET, ofwel gerecycled plastic. Daar kunnen producten zoals waterflesjes van worden gemaakt, maar ook tassen, petten en pennen. Ook katoen leent zich uitstekend voor recycling. Waarom zou je dan nieuw katoen gebruiken? Andere gerecyclede materialen die in onze eco producten verwerkt zitten, zijn papier, karton en zelfs leer!

Bio based

Bio based
Bio based producten zijn gemaakt van restjes van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. Ze kunnen biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn, maar dat hoeft net per se zo te zijn. Wanneer producten biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn, leggen we je hieronder uit. Het begrip bio based heeft dus betrekking op de herkomst van het materiaal. Bio based materialen zijn bijvoorbeeld maïs, vezels (bijvoorbeeld van klavertjes of gras) en suikerriet. De oorsprong ligt in de natuur. Toch is er een verschil met natuurlijke en biologische producten.

biologisch

Biologisch
Een biologisch product is helemaal van plantaardige of dierlijke oorsprong, zonder gebruik van kunstmatige stoffen. Een biologisch product is pas echt biologisch te noemen als het daarvoor gecertificeerd is. Keurmerken en certificeringen, daar komen we zo nog op. Biologische producten kan bijvoorbeeld kleding zijn die gemaakt is van organisch katoen.

Natuurlijke producten

Natuurlijke producten
Een natuurlijk product, ofwel een natuurproduct, houdt in dat het materiaal rechtstreeks uit de natuur komt, zoals bij latex of hout. Een natuurlijk product is gemaakt van natuurlijk materiaal, zónder gebruik van kunstmatige stoffen. Een natuurlijk product kán vallen onder de noemer ‘biologisch’, wanneer het 100% van plantaardige of dierlijke oorsprong is. Bij een natuurproduct kun je denken aan producten van bijvoorbeeld bamboe of pasta.

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar
Soms is een biologisch product biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Biologisch afbreekbaar houdt in dat het product door de natuur zelf kan worden afgebroken. Of het daarmee composteerbaar is, hangt af van hoelang het afbreekproces duurt. Is het product binnen 12 weken voor minimaal 95% afgebroken, dan mag het officieel in de compostbak en is het dus composteerbaar. Veel composteerbare producten hebben een keurmerk waaraan je dit kunt aflezen.

Besparende producten

Een duurzaam product kan ook duurzaam zijn omdat het bespaart. Zo zorgt een douchetimer voor waterbesparing. Ook op het gebied van energiebesparing zijn veel producten te vinden. Neem bijvoorbeeld alle apparaten die op zonne-energie werken, zoals powerbanks. Of notitieboekjes met uitwisbare, whiteboard-achtige pagina’s. Die kunnen, ondanks dat ze niet gemaakt zijn van milieuvriendelijk materiaal, alsnog onder de noemer ‘duurzaam’ vallen.

Keurmerken

Hoe weet je nu zo zeker dat een product duurzaam is? Er zijn diverse keurmerken die aangeven dat een product voldoet aan de voorschriften.

Europees keurmerk biologisch

Europees keurmerk biologisch
Biologische levensmiddelen uit Europa moeten voldoen aan de Europese voorschriften. Zo moet bijvoorbeeld het productieproces van de levensmiddelen volgens de Europese richtlijnen verlopen. Gecertificeerde biologische levensmiddelen, zoals onze fruitsapjes met logo, zijn voorzien van het groene keurmerk met het blaadje.

Utz keurmerk

UTZ
Dit keurmerk ziet erop toe dat producten, afkomstig van boeren, op een juiste manier tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld chocola. Het keurmerk bewijst dat de boer die dit product produceert oog heeft voor mens en milieu. Dat kan bijvoorbeeld door het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor het personeel.

OekoTex keurmerk

OEKO-TEX
Dit keurmerk richt zich op textielproducten. Het is een wereldwijd bekende certificering dat aangeeft dat het product geen schadelijke stoffen bevat. Daarnaast overtreffen textielproducten met dit label meestal de richtlijnen voor de productie en import.

Okcompost keurmerk

OK compost
Dit keurmerk is afkomstig van de Technischer Überwachtungsverein (TÜV) en laat zien dat het product voldoet aan de criteria om composteerbaar te zijn. Een composteerbaar product wordt binnen 12 weken door de natuur afgebroken en mag daarom in de groene container.

FSC keurmerk

FSC
Hout en papier dat FSC-gecertificeerd is, is afkomstig uit een bos dat verantwoord beheerd wordt. Deze FSC-gecertificeerde bossen worden beheerd met het oog op het tegengaan van ontbossing.

Onze duurzame materialen

Soort Toelichting
Bamboe Natuurlijk materiaal dat verwerkt kan worden tot vervanger van plastic, hout of katoen
Hout (FSC-gecertificeerd) FSC-gecertificeerd hout wordt uit verantwoord beheerde bossen gewonnen
Papier en karton (FSC-gecertificeerd) Papier en karton gemaakt uit verantwoord hout
RPET Gemaakt uit gerecycled plastic
Kurk Kurk wordt gewonnen uit speciale bomen, zonder dat deze gekapt hoeven te worden. Kurk is milieuvriendelijk en recyclebaar
Tarwe(stro) Afval van tarwe wordt verwerkt tot zogeheten bioplastic. Daar kunnen diverse producten van worden gemaakt, die normaal gesproken van plastic zijn gemaakt
Stro Stro is het restproduct van graan. Het kan tot een bioplastic worden verwerkt, maar kan ook op zichzelf worden gebruikt in bijvoorbeeld een strohoed
Organisch katoen Katoen is een natuurlijk materiaal. De organische variant wordt verantwoord verbouwd en verwerkt zonder gebruik van schadelijke stoffen
Tyvek 100% recyclebaar, synthetisch materiaal
Jute Jute wordt CO2 neutraal geproduceerd en is biologisch afbreekbaar
Maïs Uit afval en vezels van maïs kan materiaal worden gemaakt dat perfect dient als plasticvervanger
PLA Een biologisch afbreekbaar plastic, dat is gemaakt uit plantaardig melkzuur
Koffie(afval) Uit schillen en ander afval van koffie wordt een bioplastic gemaakt dat in diverse producten wordt verwerkt

Ga ook voor duurzaam!

Dezelfde kwaliteit, maar dan op een milieuvriendelijke manier. Bekijk assortiment
Betrouwbaar zaken doen
sinds 1999